De MAR stelt zich met haar adviezen tot doel een bijdrage te leveren aan de verbetering van de kwaliteit en uitvoering van gemeentelijk beleid op het terrein van het sociaal domein, dat de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Participatiewet, Jeugdwet en de Wet Schuldhulpverlening omvat. De MAR adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeester en wethouders op de genoemde beleidsterreinen. Als een advies geheel of gedeeltelijk wordt overgenomen gaat het in een beleidsvoorstel naar de gemeenteraad, die uiteindelijk beslist.
Wat is het Sociaal Domein?
Binnen het sociaal domein heeft de gemeente verantwoordelijkheden in de zorg en ondersteuning aan haar inwoners op het gebied van zorg, participatie en zelfredzaamheid, werk en jeugdzorg. Die zorg is in de bovengenoemde wetten vastgelegd. We hebben het dan o.a. over medische zorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg, geestelijke gezondheidzorg, ondersteuning bij werk en inkomen, jeugdzorg en schuldhulpverlening. Kortom, allerlei voorzieningen waarop inwoners, om welke reden dan ook, een beroep kunnen doen.
De leden van de MAR zijn vrijwilligers en benoemd op basis van hun kennis en/of ervaring van de genoemde wetten. De MAR bestudeert en bekritiseert de beleidsdocumenten van het gemeentebestuur, maar vergaart ook informatie uit gesprekken met hulpverlenende instanties, uit de kennis en ervaringen van andere maatschappelijke geledingen en uiteraard die van inwoners. Met de MAR kunnen persoonlijke ervaringen en signalen over de voorzieningen worden gedeeld. Daarbij is het belangrijk dat de informatie die de gemeente op de website en middels andere kanalen verspreidt, goed wordt begrepen, zowel door hulpverleners, maar zeker door de mensen die gebruik maken van de voorzieningen. Het beleid moet goed aansluiten op de wensen van inwoners. Het gaat erom dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. Daarom nodigt de MAR ook iedereen uit om mee te denken en ideeën over het verbeteren van sociale voorzieningen te delen.
De MAR is niet de instantie die klachten over beslissingen op aanvragen in behandeling neemt, daar zijn andere kanalen voor. Zoals hierboven beschreven ontvangt de MAR echter graag signalen van burgers die wijzen op een structureel probleem in de toekenning van voorzieningen. Ze neemt die mee in haar adviserende taak naar het gemeentebestuur. Het onafhankelijk functioneren is een belangrijk uitgangspunt van de MAR.